Kodin ulkopuoliseen hoitoympäristöön pysyvästi siirtyminen koetaan yleensä melko kuormittavana elämänkaaren taitekohtana. Asukkaan tai hoitoa tarvitsevan perheenjäsenen rooli on usein epäselvää sekä työntekijöille että omaisille. Ei ole olemassa yleispätevää ohjeistusta siihen, miten asukkaan tai hoitoa tarvitsevan omaiset tulisi huomioida.On kuitenkin tärkeää miettiä millaisia yhteistyötoiveita ja tavoitteita hoitokulttuurissa asetetaan omaisille.
Yhteistyön lisääminen hoidettavan, omaisen ja työntekijän kesken edellyttää ammatillista kehittämistä niin hoito- ja palvelukodeissa kuin tehostetun palveluasumisen yksiköissäkin. Toimintakulttuurin muutokseen on luontevaa kutsua omaiset ja läheiset mukaan. Eräässä hoitoyksikössä järjestettiin työntekijöiden, asukkaiden ja omaisten yhteistyön kehittämiseksi työpajat, joissa luotiin käytännöt toimivalle omaisyhteistyölle. Omaisten tilaisuudet tarjoavat hyvän mahdollisuuden osallisuuden vahvistamiselle ja yhteisöllisyyden rakentamiselle.
Hoitoa tarvitsevan omaiset ja läheiset ovat tärkeä voimavara hoidon ja hoivan tilanteissa. Omaisten ja ammattihenkilöstön yhteistyötä tukevia teematilaisuuksia kannattaa järjestää erilaisissa hoitoympäristöissä. Omaisyhteistyön tilaisuudet lisäävät myös luottamusta asukkaiden omaisten ja hoitoyhteisön työntekijöiden välillä. Tilaisuuksia voi järjestää myös yhteistyössä paikallisten potilas- ja omaisjärjestöjen, seurakuntien ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Omaisyhteistyön tilaisuuden aiheena voi toisaalta olla myös hoitokodin arjen kuvaaminen tai vaikkapa tiedottamisen käytännöistä yhteisesti sopiminen.
Ehdotuksia Omaisyhteistyön teematilaisuuksien aiheiksi
- Hoitokodin arki
- Tiedottamisen käytännöt
- Luottamuksen vahvistaminen muutostilanteissa
- Muutostilanteet ja tunteet
- Hyvinvointi ja jaksaminen
- Kodin ulkopuoliseen hoitoon siirtyminen
- Perhelähtöisyyden tukeminen
- Hoitovastuusta irrottautuminen
- Omaisena, läheisenä muutostilanteissa
Kotiranta Tuija. Omaisena edelleen ry.