Hoito- ja palvelukodissa annettava hoito ja sen laatu huolestuttavat usein omaisia. Hoitoympäristössä käydessään omaiset tekevät myös havaintoja annettavasta hoidosta. Mikäli epäkohtia löytyy tai laiminlyöntejä esiintyy, kannattaa aluksi lähestyä asukkaan omahoitajaa tai vastaavaa työntekijää sekä tarvittaessa pyytää yhteistä neuvottelua. Omaisen esittämät kysymykset ja pohdinnat ovat arvokkaita hoitoyhteisön kehittämiseksi. Hoitotyötä kehitetään nykyisin monissa paikoissa myös omaisyhteistyön näkökulmasta.Asukkaan omaisten ja hoitajien välinen vuoropuhelu koituu sekä hoitoa tarvitsevan hyvinvoinnin parhaaksi että hyödyttää koko hoitoyhteisöä.
Omaisten käynnit hoito- ja palvelukodeissa ovat merkityksellisiä kaikille osapuolille. Hoitokotiin siirtymisen jälkeen perheessä joudutaan miettimään perhesuhteita usein uudesta näkökulmasta: miten voimme toimia edelleen perheenä tässä tilanteessa ja uudessa ympäristössä. Hoitokotiin sopeutuminen vie aikaa sekä asukkaalta että hänen läheisiltään.
Useimmissa hoitokodeissa asutaan ja toimitaan läheisessä yhteydessä muihin asukkaisiin ja heidän omaisiinsa. Yhteisöllinen asuminen tuo asukkaan elämään myös virkistystä sekä vahvistaa hyvinvointia. Turvallinen olo ja levollinen mieli ovat keskeisiä hyvinvoinnin osatekijöitä myös hoitokodissa. Myönteiset kohtaamiset ja hoitotilanteet vahvistavat kokemusta hyvästä hoidosta.
Tuija Kotiranta. Omaisena edelleen ry. 2017.
Lue lisää hoitoympäristöön liittyvistä teemoista: Omaisena muutostilanteissa, tukea arkeen -opas. Omaisyhteistyön kehittämisen tueksi nro 2. Tekijät Kotiranta, Laikio. Omaisena edelleen ry. 2017